DOUCHEPANEEL.EU

Welke douchewand past het beste bij mijn badkamer?

Er zijn diverse typen douchewanden te onderscheiden; een inloopdouche, een douchecabine en een douchedeur.

Inloopdouche
Zoals het woord al aangeeft is het bij een inloopdouche mogelijk om rechtstreeks naar de douche te lopen. Dit betekent dat de ruimte niet wordt afgesloten met een deur. De inloop douche bestaat over het algemeen uit een rechte wand die tegen de muur wordt bevestigd. Ook zijn er diverse modellen beschikbaar waar een combinatie is gemaakt tussen een rechte wand met haaks daarop een kleinere wand, of een combinatie van een rechte wand met nog een extra wand die los van elkaar geplaatst worden. Het voordeel van een inloopdouche is de grote ruimte die je overhoud, omdat deze niet wordt afgesloten door een deur. Hierdoor ben je vrij om gemakkelijk in en uit de douche te stappen. Deze modellen worden vrijwel altijd direct op de grond geplaatst.

Douchecabine
Een douchecabine is een combinatie van meerdere glazen wanden, die ervoor zorgen dat de doucheruimte wordt afgesloten. Een dergelijke combinatie bestaat over het algemeen uit een of twee vaste wanden bevestigt aan de muur, met daar aan vast een of twee deuren die de ruimte afsluiten. Groot voordeel hiervan is dat de rest van de badkamer op geen enkele manier nat wordt, doordat de gehele ruimte waterdicht is afgesloten. Tevens blijft de douchecabine een stuk warmer, omdat deze warmte zich aanzienlijk minder snel door het overige deel van de badkamer verspreid. Deze modellen worden over het algemeen op een douchebak geplaatst. Het is uiteraard ook mogelijk om deze direct op de vloer te monteren.

Douchedeur
Een douchedeur sluit de ruimte tussen twee muren af. Deze bestaat dus altijd maar uit een wand (tenzij het een schuifdeur betreft). Het is bij een douchedeur niet nodig om een douchebak te plaatsen, hoewel dit wel mogelijk is. Vaak worden deze deuren in combinatie met een trendy douchegleuf geplaatst, waar het water over een breed stuk afgevoerd wordt.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een douchewand?

Douchewanden zijn in diverse uitvoeringen leverbaar. Het is vooral van belang dat u een douchewand kiest die qua afmetingen in de badkamer past, maar ook aan uw gemakken voldoet. Kies je voor een enkele douchewand (inloopdouche) met veel ruimte of kies je voor een douchecabine waarbij de rest van de badkamer niet nat wordt? Daarnaast heb je vaak ook de keuze tussen doorzichtig en getint glas. Dankzij doorzichtig glas oogt de badkamer een stuk ruimer, maar getint glas zorgt voor meer privacy.

Kan ik mijn douchewand zonder douchebak plaatsen?

Veel modellen, op inloopdouches na, worden vaak standaard met douchebak geleverd. Een douchebak zorgt voor extra grip, en is vaak zo gevormd dat het water makkelijker door het putje wegloopt. Het is niet noodzakelijk om een douchewand op een douchebak te plaatsen. Met de douchewand worden standaard rubberen strips meegeleverd waarmee je de onderzijde waterdicht kunt afsluiten. Je mag dus zelf bepalen of je de douchebak plaatst, je bent niet verplicht om deze altijd onder de douchewand te plaatsen.

Hoe onderhoud ik mijn douchewand?

Een douchewand komt tijdens een douchebeurt uiteraard altijd met water in aanraking. Wanneer water op een oppervlak opdroogt, blijft er kalk achter. Dit zorgt voor de witte sporen die na verloop van tijd op een douchewand kunnen ontstaan. Een glazen douchewand is hier extra gevoelig voor, juist omdat het hele oppervlak doorzichtig is. Het is altijd beter om kalkaanslag te voorkomen, dan te proberen op dit te verwijderen. Het is lastig om hardnekkige kalkaanslag weer schoon te krijgen, maar uiteraard niet onmogelijk:

Schoonmaaktips voor je douchewand

  • Droog de douchewand na de laatste douchebeurt af. Als er geen water achterblijft, wordt er ook (vrijwel) geen kalk gevormd
  • Gebruik preventieve middelen zoals anti kalk om de kalkaanslag zo min mogelijk te houden
  • Spray de douchewand in na de laatste douchebeurt en spoel het daarna af met water
  • Spray de wand in met (schoonmaak)azijn
  • Laat dit even inwerken, circa 15-30 minuten en spoel dit daarna af met water
  • In plaats van azijn kunnen hiervoor ook diverse anti-kalk producten gebruikt worden

© 2012 Douchewand.nl - Alle rechten voorbehouden